fbpx

Därför ska du välja WordPress när du ska skapa en hemsida eller e-handel

Det finns sååååå många olika plattformar som man kan ha sin hemsida på och det är inte alltid lätt att veta vilken man ska välja. Några av de största är Wix och WordPress. Det är viktigt att känna till att det finns två olika typer av WordPress. Den ena har .org och den andra har .com. Vi går igenom dem alla tre lite kort.

Hemsida hos Wix (sv.wix.com)

Wix är en molnbaserad webbutvecklingsplattform där du enkelt kan skapa en hemsida. Hos Wix får du tillgång till massor av olika designmallar och kan genom en drag and drop funktion skapa en hemsida utan att skriva en endaste rad kod. Du betalar månadsvis, priset och vad som ingår beror på vilken plan du väljer.

Även om allt det låter jättebra så finns det också några negativa aspekter. En av de största negativa faktorerna (enligt mitt tycke) är att du egentligen inte äger din sida. Skulle det vara så att Wix en dag går i konkurs eller väljer att avsluta tjänsten så står du där utan en hemsida.

Den andra negativa faktorn är att du är väldigt begränsad och det kan bli svårt att utveckla din webbplats den dagen när ditt företag börjar växa eller du känner att du skulle vilja ha en ny funktion som underlättar för dina kunder. Sen har du inte heller så jättemycket lagringsutrymme. Väljer man VIP paketet, som verkar vara det högsta, så får du 20 GB lagringsutrymme för ca 25 dollar i månaden. Även om du kanske kan klara dig på 20 GB så kan du jämföra det med exempelvis Loopia.se där du får 75 GB lagringsutrymme i deras minsta paket.

Hemsida i WordPress.org

Hur skiljer sig wordpress.org från de övriga två alternativen? Jo, wordpress.org är en öppen plattform som hostar, i skrivande stund, ca 35% av alla hemsidor i världen. Det är helt gratis att använda och har otroligt många gratis teman (designmallar) och tillägg (plugin). Genom att använda dig av olika tillägg kan du få massor av olika funktioner utan att behöva koda dem. Exempelvis är WooCommerce ett tillägg som du kan använda ifall du har en webbshop, så att dina kunder kan betala för varorna de köper.

Vill du däremot ha ett premium tema eller premium plugin så får du betala för det, men det är helt upp till dig och man klarar sig långt med de som är gratis. Eftersom det är en öppen plattform har du tillgång till all kod och det är du själv som äger sajten, vilket också innebär att du kan omvandla den till en e-handel senare eller göra den mer omfattande i takt med att ditt företag växer. Möjligheterna för vad du kan göra och hur du kan utveckla din hemsida är oändliga. Vill du slippa koda så finns det redigerare med drag and drop funktion. Gutenberg heter den inbyggda block-redigeraren i WordPress, men det finns även andra som exempelvis Elementor.

Här har du också ett eget webbhotell. Många webhotell erbjuder idag en one-click-installation till wordpress.org så det är inte svårt att installera. Däremot kan det ta några timmar innan det börjar fungera.

För den som är ovan kan wordpress.org verka extremt avancerad och överväldigande, men precis som med allt annat gäller det bara att lära sig. Det är inte så svårt som det verkar. Jag brukar alltid dela med mig av lite video tutorials efter att jag har avslutat en hemsida, så att kunden lätt kan börja blogga, lägga in bilder m.m.

När en webbplats är färdigdesignad så är det otroligt viktigt att du tar hand om den och håller den levande. Detta görs bland annat genom att exempelvis uppdatera bloggen eller lägga in ny relevant information så som ändrade öppettider under storhelger.

Behöver du hjälp med en hemsida eller e-handel står jag gärna till tjänst! Kontakta mig för ett förutsättningslöst möte så kan vi gå igenom vad du skulle tänkas behöva eller så kan du få en online offert på bara några minuter på vad det skulle kunna tänkas att kosta!

Hemsida i WordPress.com

WordPress som WordPress, eller hur? Nja inte riktigt. Det finns stora skillnader mellan wordpress.org och wordpress.com. I den senare är du väldigt begränsad vad gäller din webbplats. Eftersom du inte har tillgång till koden kan du inte riktigt få till din hemsida som du kanske vill och behöver i takt med att ditt företag växer. Dessutom har du inte heller tillgång till olika plugin som du har i wordpress.org.

Jag skulle vilja påstå att, även om du kan skapa en hemsida och webbshop i wordpress.com, så anser jag att det mer bör användas som en plattform för bloggar. Här finns både gratisversion och betalversion. I gratisversionen får du tillgång till dussintals fria teman, men inte så jättemycket mer. Därefter är priserna från 70 kronor i månaden för ett, så kallat, personligt konto och upp till 450 kronor i månaden för en nätbutik.