fbpx

Har du hört talas om Clubhose?

Har du hört någon snacka om Clubhouse eller kanske sett något inlägg om det på dina sociala medier? Undrar du om vad det är de pratar om?
Aldrig tidigare har det varit lättare att prata direkt med människor som du kanske inte vanligtvis skulle ha träffat. Detta kan vara allt från din idol till någon som driver ett multimiljardföretag eller kanske någon som du inte alls känner till men klickar med! Häng med här så ska jag berätta vad Clubhouse är, hur det fungerar, hur du kan använda det för att bygga ditt personliga varumärke, få fler kunder, utveckla dig själv och så mycket mer!

Vad är Clubhouse och hur använder jag det?

Clubhouse är fortfarande ett relativt nytt socialt medium som är ljudbaserat. Just nu finns Clubhouse bara för iOS användare, det vill säga du måste ha en iPad eller iPhone. De håller på att utveckla det så att även Android användare kan få tillgång till det, men i skrivande stund är det inte färdigt än.

Vad är skillnaden mellan Clubhouse och övriga sociala medier?

Till skillnad mot övriga sociala medier använder du rösten här och pratar direkt med olika människor. Det kan upplevas lite som en interaktiv podcast eller till och med en spontan pratstund vid kaffeautomaten. Nu är det ju inte så att alla som är inloggade pratar med varandra samtidigt, utan det finns olika rum som man kan komma in i.

Vad är ett rum på Clubhouse?

Ett rum (Room) i Clubhouse skulle nästan kunna jämföras med ett vanligt rum. Det är här man pratar med varandra. Tänk dig att du är i ett jättestort hus och när du går in i ett rum så är det en diskussion som förs i just det rummet. Går du in i ett annat rum så är det en helt annan diskussion med helt andra personer där. Det som jag tycker känns skönt är att ingen tar illa upp om man lämnar ett rum, och samtidigt kan man ligga i sängen och lyssna och prata.

När du kommer in i ett rum så är du automatiskt mutad och hamnar i publiken.
I varje rum finns det minst en moderator och det är moderatorn/moderatorerna som bestämmer i rummet. När du vill säga något så trycker du på en ikon som ser ut som en hand, det innebär att du räcker upp handen och vill säga något. Moderatorerna ser då att du räcker upp handen och kan bjuda upp dig på scenen så att du får prata.

De kan också välja att ta bort den här ikonen för alla om de vill att folk i publiken bara ska kunna lyssna utan att säga något.

Hur ser jag de olika rummen på Clubhouse?

För att kunna se rum behöver du följa folk. Ju fler du följer desto fler rum kommer du att kunna se. Meningen med Clubhouse är just att du ska följa många människor. Ett tips är att följa moderatorerna i de rum som du gillar.

Hur skapar jag ett rum på Clubhouse?

Du skapar ett rum genom att trycka på den gröna knappen ”Start a new room” som visas på startsidan. Ett tips är att döpa ditt rum efter något som man får ut av det. Det kan exempelvis vara ”Lunchrummet” om du håller det på lunchen och inte har några specifika samtalsämnen eller ”Instagram tips” om samtalsämnet ska vara Instagram tips.

Vill du att ditt rum ska vara återkommande så kan du välja att schemalägga det, och då syns det i den officiella eventkalendern (som du hittar på din startsida).
Det finns tre typer av rum; öppna, social och stängda rum. Det är du som väljer vilket av dessa rum du vill skapa.

  • Ett öppet rum innebär att vem som helst som är medlem på Clubhouse kan komma in och lyssna.
  • Ett social rum innebär att endast de personer som du följer kan komma in i rummet.
  • Ett stängt rum innebär att endast personer som du väljer kan lyssna.

När du har startat ett rum är det viktigt att du verkligen bjuder in till diskussion och låter folk tala, samtidigt som du ser till att det hålls en bra ton i rummet. Vill du att folk ska veta mer om dig och dina tjänster bör du ha en tydlig call-to-action.

För att ständigt nå ut till din målgrupp rekommenderar jag att du alltid bjuder in nya kontakter.

Vad är klubbar

Utöver rum så finns det klubbar (Clubs) som du kan följa, vara med i eller själv administrera. Du kan samla människor med samma intressen eller dem som gillar ett speciellt ämne och starta en klubb. Då är det du som administratör som väljer vilket medlemskap som ska finnas, men alla kan följa en klubb och få notiser om är klubben startar ett rum.

Klubbarna är sökbara, så är du exempelvis intresserad av sociala medier så kan du söka på det. Rummen är tyvärr inte sökbara, så här gäller det att följa olika människor.

Hur kan jag använda Clubhouse för att få fler leads och fler kunder?

Hur kan jag använda Clubhouse för att få fler leads och fler kunder?

Den här plattformen öppnar upp för så många möjligheter, allt från att få in fler kunder till att starta samarbeten. Jag ser otroligt många olika sätt att använda Clubhouse i din verksamhet.

Vill du nå ut till nya kontakter i din målgrupp kan du bli inbjuden som co-host i andras rum, där dina idealkunder kanske finns, och på så sätt dela med dig av din expertis.

Om du är i ett rum där det pratas om saker inom ditt område så föreslår jag att du går upp på scenen och deltar i diskussionen och bygger ditt varumärke genom att bidra med din kunskap. Däremot är det inte alltid så uppskattat om du försöker sälja dina tjänster eller varor i andras rum. Här handlar det om att du istället ska ge dina tips och din input. De som är intresserade av dig kommer att börja följa dig utanför det rummet.

Möjligheterna är många och det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Är du ny på Clubhouse så rekommenderar jag dig att experimentera runt lite och se vad som passar dig, dina kunder och din verksamhet.

Hur blir jag medlem i Clubhouse?

Clubhouse appen finns i nuläget bara för iOS användare och du kan ladda ner den här. Clubhouse tillåter användarna att endast få ett begränsat antal inbjudningar som de kan skicka ut till sitt nätverk, vilket har varit en bra strategi från deras sida då det har skapat en känsla av exklusivitet.

Det finns två sätt att bli medlem; det första sättet är att någon bjuder in dig, då har du tillgång till plattformen direkt. För att kunna bjuda in dig måste de ha ditt telefonnummer. Sedan får du ett sms med en länk och information om hur du ska göra.

Det andra sättet är genom att du själv anmäler dig och ställer dig i kö. Då skapar/reserverar du ett användarnamn och får ange ditt mobilnummer, och om någon som du känner har dig i sin kontaktbok kan de få ett meddelande att du väntar på att bli inbjuden och på så sätt kan de släppa in dig. I detta fall kan det ta ett tag innan du blir godkänd, mycket beror på hur många som har ditt mobilnummer i sin telefon.