fbpx

http eller https? Vad är det och vad spelar det för roll vilket jag har?

Vissa saker är helt avgörande när det kommer till att få fler besökare eller att få kunder. Att använda https istället för http är en av dem! Se därför till att din hemsida (oavsett om den är gjord i WordPress eller inte) är säker att använda!

http (hyper text transfer protocol) är ett digitalt protokoll som skapas för att hantera information som skickas mellan användaren och mottagaren.

https (hyper text transfer protocol secure) är i stort sett exakt samma sak som http, MEN här ingår även säkerhet. Skillanden mellan http och https är att https krypterar innehållet, vilket innebär att det är säkrare att använda det. Risken för att obehöriga ska snappa upp känslig information minskar drastiskt om man använder https istället för http. Att använda https på sin hemsida är oerhört viktigt, speciellt om man har en e-handel eller kontaktformulär på sidan eftersom man då oftast hanterar känslig information som exempelvis personuppgifter eller bankuppgifter.

Hur ser jag om min webbplats använder http eller https?

Det lättaste sättet att se om din hemsida använder https är genom att titta i URL:en. Oftast finns ett hänglås för dem sidor som använder https, och de som använder http brukar det stå att sidan inte är säker.

Så varför ska du tänka på att använda https?

Google har gått ut med att de webbplatser som använder http kommer att hamna längre ner i sökresultatet. Därmed påverkar det din SEO, vilket i sin tur kan påverka antalet kunder/besökare du har (mindre människor som ser din hemsida = mindre besökare). Vill du läsa mer om SEO kan du läsa artikeln om 8 enkla SEO tips för småföretagare här

Själv handlar jag aldrig från webbshoppar som inte använder https, och om jag besöker en vanlig hemsida som använder sig av http så lämnar jag den lika fort. Därför kan det vara värt att se över din hemsida och börja använda https om du inte redan gör det!

Min WordPress hemsida använder http, hur ändrar jag det till https?

Många webbhotell erbjuder SSL (secure sockets layer) i sina tjänster, vilket innebär att du får https på din hemsida. Men det finns ju självklart de som inte erbjuder det, och då får man köpa till det. Har du inte https så fråga ditt webbhotell om de erbjuder SSL eller om du kan köpa till det. De kan säkert ge dig vidare information om hur du går tillväga för att göra din hemsida säkrare och kryptera informationen.

Använder du dig av WordPress kan du lägga till tillägget Really Simple SSL  för att aktivera ditt SSL som du har via ditt webbhotell. Då aktiverar du det genom bara ett klick (OBS ha alltid en backup av din hemsida innan du gör något!) Använder du även Elementor kan du behöva göra ytterligare några små ändringar för att du ska ha https på hela sidan.

Gå då in på Elementor (i din dashboard på WordPress) -> Tools -> Replace URL och skriv in din gamla URL med http och den nya med https.
Gå sedan in på General och klicka på Regenerate Files och Sync Library. Tryck sedan på Save Changes.

Nu ska hela din webbplats använda https, men dubbelkolla gärna genom att klicka runt i menyn och andra interna länkar.

wordpress elementor
webbyrå wordpress elementor